top of page
  • Lars Smits

Stappenplan voor een fotoshoot


Dus… je wil een fotograaf foto’s laten maken voor jullie marketing- en communicatie-uitingen? Voorbereiding is het halve werk, dus heb ik een aantal stappen uitgeschreven om jou op weg te helpen.


First things first – ontspan! Een fotoshoot is leuk.


Het doel van de foto’s

Bepaal het doel van de foto’s. Wie wil je hiermee bereiken? Het is belangrijk om je doelgroep te kennen. Wil je foto’s van het personeel voor de ‘werken-bij’-pagina, dan weet je dus ook dat de doelgroep potentiële werknemers zijn. Zo kan je het concept voor de fotoshoot beter invullen. Dit is een leidraad die je gebruikt bij het uitzoeken van een locatie, het type model en de fotografiestijl.


Mijn fotoshoot concept en doel is duidelijk

Heb je het concept en doel al duidelijk, neem dan contact op met de fotograaf. Die kan meedenken over praktische zaken. Neem contact op met de fotograaf van SmitsVisuals


Mijn fotoshoot concept en doel is nog niet duidelijk

Wanneer je jouw concept nog niet duidelijk hebt, dan is het de moeite waard om verder te lezen. Onderaan de pagina heb ik een checklist toegevoegd ter ondersteuning van de voorbereiding op de fotoshoot.


Fotoshoot in Amsterdam of ergens anders?

De locatie is erg belangrijk, dit bepaald de ‘look and feel’ van de foto’s. Is er daglicht aanwezig op de locatie of is het donker en moet er flitslicht gebruikt worden? Dit bepaalt een sfeer van de foto. Als je hier geen verstand van hebt, kun je altijd contact opnemen met de fotograaf of je kunt Googlen naar voorbeeld foto’s die laten zien wat het verschil is.


Zorg dat het mogelijk is om foto’s te maken op de gewenste locatie. Voor ruimten die semi-publiek zijn, zoals een winkelcentrum of treinstation is ook toestemming nodig. Wil je de fotoshoot in de open lucht laten fotograferen, dan zul je rekening moeten houden met het weer. Als het belangrijk is dat het mooi weer is, vraag dan aan de fotograaf om een reservedatum te reserveren.


Model(len)

Wil je met eigen personeel aan de slag gaan of met echte modellen? Bedenk welke modellen bij jou concept passen. Wanneer deze modellen akkoord gaan om op beeld te komen, laat ze dan voorafgaand een formulier invullen.


Download hier het quitclaim formulier voor jouw fotoshoot:

Quitclaim – model release-formulier


Zo voorkom je dat mensen zich inhoudelijk kunnen bemoeien met de keuzes van de fotograaf, filmmaker of communicatie-afdeling. In ruil voor deze medewerking kun je ze een vergoeding of waardebon geven.


Externe (buiten het bedrijf) modellen kun je vinden door een oproep de doen op socialmedia-kanalen of vraag je een casting of modellenbureau om te helpen zoeken naar de juiste mensen.


Inspiratie bord

Iedere fotograaf heeft een andere fotografiestijl. Ga op zoek naar een fotograaf die aansluit op de stijl die bij het bedrijf past of die jij mooi vindt. Een fotografiestijl die jij mooi vindt kun je achterhalen door foto’s te verzamelen van Pinterest of Google. Verzamel afbeeldingen die jou aanspreken en kunnen werken voor het bedrijf.


Hoeveel foto’s heb je nodig?

Als je duidelijk hebt waarvoor de foto’s dienen en het concept duidelijk is, ga dan eens na hoeveel foto’s je in totaal nodig hebt. Hoeveel foto’s wil je per model, per outfit, vanuit welke hoeken etc. Hoe specifieker je kan aangeven hoeveel foto’s je nodig hebt, des te beter de fotograaf kan inschatten hoeveel tijd hiervoor nodig is.


Op zoek naar de fotograaf

Heb je bovenstaande stappen doorlopen? Ga dan op zoek naar de fotograaf die bij jou project past. Benader de fotograaf en geef aan wat je wil, zo bespaar je tijd. Geef aan wanneer je nog met vragen zit over bepaalde onderwerpen, dan zal de fotograaf je hierbij begeleiden.


Briefing voor de fotograaf

De juiste fotograaf gevonden? Stel dan een briefing op voor de fotograaf en het hele team. Maak een uitgebreide lijst met telefoonnummers, contactpersonen op de locatie, praktische informatie met adressen en iets als parkeermogelijkheden. Zo kan het hele team zo efficiënt mogelijk aan de slag gaan en worden onduidelijkheden vermeden.


Cadeautje (10% korting)

Wauw… Je hebt tot de laatste alinea gelezen, dat verdient iets extra’s! Als je mij als fotograaf voor jouw project kiest, neem dan contact op en zet de code: SmitsVisuals2022 in het eerste bericht dat je naar mij stuurt. Dan krijg je 10% korting op jouw factuur.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page